(V) och vänner inför tåget 1 maj

Urban Zingmark 01 Maj, 2013 22:47 Annat, På gång! Permalink Trackbacks (0)

(V) är ett av de vindkraftsvänliga partierna. Under vintern har vkv varit en profilfråga för (v). Ledande företrädare som Jonas Sjöstedt och Jens Holm har i kommersiellt inspirerad PR, reklam och i politiska debatter velat göra vindkraftverk och solenergi som till en nyckel för framtiden.

I vänsterrörelsens demonstrationståg i Stockholm fanns inte ett spår av detta. Parollerna var av mycket skiftande karaktär. Feminism, rättigheter för papperslösa och flyktingar var framträdande. Rasismen fick flera smällar. Ungdomsarbetslösheten och bostadsmarknaden fördömdes kraftfullt i två tal med hårda smattrande högtalare över Medborgarplatsen. "Järnrörshögern" var ett nytt tillmäle mot de politiska motståndarna som kunde innefatta både allianspartierna och (sd).

Somligt kändes dock som ett återskall av gamla tider utan samband till här och nu. Och var finns visionerna för ekonomin som också behövs vid sidan av fördömandena? Grupper av iranier hade paroller för att väcka solidaritet med politiska fångar i Iran. Praktfulla standar med paroller bar fram budskapen. En för vänstern allt mer sällsynt tematik kan på 1 maj komma fram. Lenin och Marx var symbol både för kampen mot tidigare shahens välde och dagens regim.

En fanbärare med fana i rött och guld med kommunistiska manifestet "Arbetare i alla länder..." och Lenins porträtt stod beredd att att tåga från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

Denna korta berättelse är grundad på selektivt seende med intresse för vänsterrörelsens energipolitik. Den lyste med sin frånvaro med ett undantag. En trippelcykel med tre cyklister med vimplar bärande den gula antikärnkraftsymbolen var allt. Knappast något nytt. Och varför ska någonting vara nytt en dag som denna? 1 maj är för många i första hand en årlig ritual för att känna gemenskap och solidaritet. Vädret och stämningen var på topp när blåsorkestern tog täten i långsam förflyttning till "Kungsan" spelande "Upp till kamp..."

Klicka på bilden för att se ett album med bilder från 1:a Maj.


Creeper MediaCreeper