Nyttoanalys av storskalig vindkraft

Redaktionen 28 Oktober, 2011 08:00 I vanlig media, Bra! Permalink Trackbacks (0)

En nyttoanalys av skaleffektskonsekvenser av storskalig vindkraft!

Idag har det kommit ut en rapport från Timbro som har granskat miljarderna till vindkraftsindustrin.

Den heter "Svensk vindkraft - 215 miljarder senare", är mycket läsvärd och ni kommer att känna igen en hel del i rapporten.

En replik kan man läsa i dagens Svenska Dagbladet, Siffrorna för vindkraft stämmer inte

Timbros rapport här: Svensk Vindkraft - 215 miljarder senare.pdf


På gång: Mora kommun

Redaktionen 26 Oktober, 2011 15:39 På gång! Permalink Trackbacks (0)

Synpunkter till Mora kommun angående deras vindbruksplan ska skickas in innan fredag 28 oktober.

Länk

Anmärkningsvärt är att deras omfattande handlingsplan enbart analyserar effekterna på området runt Siljan. Trots att vindkraften i deras förslag placeras nära grannkommunerna Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen. Samt att vindkraftsetablering föreslås i skyddsvärd natur, se bilaga D, som finns under länken ovan.


Vinter och avställda kärnkraftverk

Urban Zingmark 09 Oktober, 2011 15:28 Elmarknaden Permalink Trackbacks (0)

Vi går nu mot vintern. Sedan flera veckor har rapporter kommit om tillgången på el och förväntad prisutveckling.

Ansvarig minister Maud Olofsson avgick som väntat för kort tid sedan. Innan avgången hade hon ett möte med de stora bolagen som driver kärnkraftverk. Avsikten uppgavs vara att utkräva löften att kärnkraftverken ska hållas i gång kommande vinter. Förra vintern var ju många kärnkraftverk avställda för underhåll. Det bidrog starkt till stora prisökningar.

Redan idag den 9 oktober, har kärnkraftsdirektörerna svikit sina besked eftersom 6 av 10 kärnkraftverk står avställda. Idag har vi brist på el trots varm väderlek. Aftonbladet skriver att problemen med kärnkraften skapar elbrist i landets södra delar. Svenska kraftnät, som är ansvarigt för elförsörjningen, har redan tvingats använda sig av ett reservkraftverk i Karlshamn för att förse södra Sverige med el, enligt SVT:s Rapport. 

- "Det är fortfarande varm väderlek och ändå tvingas vi starta oljekondens för att under vissa kritiska timmar kompensera för det stora bortfallet av kärnkraftsel", säger generaldirektören Mikael Odenberg till Rapport.

87 procent vill ha "lika mycket eller mer vindkraft" i Sverige enligt opinionsundersökningen som SOM-institutet i Göteborg gjort. Men vindkraftsmotståndet har stärkt sina positioner så att allt färre nu vill ha "lika mycket eller mer vindkraft" enligt samma undersökning.

På grund av elproducenternas misslyckande att hålla kärnkraftverken igång riskerar vindkraftmotståndet under vintern att få arbeta i ett opinionsklimat som blir kärvt. Om priserna på el stiger kraftigt under vintern och om allmänhet och media upplever brist på tillgången av el, då kan det bli tuffare att sprida kunskap om vindkraftverkens dåliga sidor. Om inget oförutsett inträffar kommer användarna, dvs hushållen och företagen, att vilja ha ökad tillgång genom inhemsk produktion och ökad nettoimport. Kraven på kapacitetsutbyggnad på flera sätt, även med vindkraftverk, kommer i det sammanhanget att öka.


Tranströmer intervjuas och läser dikten Allegro

Urban Zingmark 08 Oktober, 2011 19:16 Bra! Permalink Trackbacks (0)

Exempel på hur det går till just nu

Redaktionen 08 Oktober, 2011 01:18 Vindkraftverk Permalink Trackbacks (0)

Samråd 11 oktober angående vindpark Storhögen. LänkNär: Tisdag 11 oktober 2011 kl 18.30. Var: Storhögens Föreningshus

Helt galen satsning på ca 30 kraftverk som har 220 meter totalhöjd.

Hur många vet om att det blir samråd? Hur många kommer? Går det att påverka utgången genom vad som sägs på samrådet?

 


Media börjar ta in kritiska artiklar

Mischa 03 Oktober, 2011 12:00 I vanlig media Permalink Trackbacks (0)

I alla fall hoppas jag att media nu börjar ta in artiklar och debattinlägg som är kritiska mot vindkraftverksvansinnet.

Här är två nya, från:

Vindkraften har blivit något av en helig koNorrbottensKuriren, av Lotta Gröning, doktor i historia och tidigare politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokaten.

Vad bedrövligt för människor att leva nära dessa skräckparker. För att inte tala om oss elkunder, vi får betala ett mycket högt pris. Vi står för subventionerna. 

Vindkraften är både dyr och onödig - Ledare i Sundsvalls Tidning, av Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet (!)

Det är svårt att inte se politikernas hantering av elmarknaden efter avregleringen som ett misslyckande. 


Creeper MediaCreeper