Åland hotar elcertifikatsystemet

Mischa 15 December, 2012 01:03 Utrikes, I vanlig media Permalink Trackbacks (0)

Åland är med sina 21 vindkraftverk, 28 tusen invånare och 1500 kvadratkilometer landyta (lite större än Öland) pyttelitet. Men ändå försöker vissa ålänningar att ruska om i hela elcertifikatsystemet.

För två sedan ansökte de åländska vindkraftsbolagen om att få åtnjuta svenskt stöd för sina verk, eftersom man säljer el till de svenska eldistributörsbolagen. Då fastslog svenska Energimyndigheten att stödet endast gäller verk som är placerade inom Sveriges gränser.

Detta bryter mot fri rörlighet för företag och kapital inom EU, hävdar vissa nu på Åland. Företaget Ålands vindkraft AB, som äger fem av de 21 åländska vindkraftverken, anlitade en advokatfirma i Bryssel för att driva ett rättsfall i förvaltningsdomstolen i Linköping. Hoppet står till att principen om fri rörlighet även ska gälla sina verk och den el man säljer till Sverige.

Hur långt de kommer att driva fallet, ifall man förlorar i förvaltningsdomstolen, är osäkert. Men vinner de där eller i högre instanser, innebär det sannolikt att dörrarna öppnas för att elcertifikatspengar från svenska Energimyndigheten betalas ut till vilken "grön" elproducent som helst inom EU. Eftersom myndighetens pott hittills är konstant, lär alltså elbolagen få allt mindre andel var. Rösterna som menar att myndighetens pott bör ökas får i så fall ännu mer gehör.

Kommentar:
Det är väl som Skyddamiljön.nu påpekat hela tiden - vindkraftverk går oftast med förlust, den huvudsakliga vinsten är troligen det stöd man åtnjuter från Energimyndigheten som finansieras genom skattemedel.

Källor:
Ålands Vindenergi Andelslag
Tidningen Nya Åland 2012-11-21

 


Creeper MediaCreeper